• Teta Olga

Zgodba dveh družin

Danes vam povem zgodbo o odnosih in družini. Resnično, poučno, sodobno, nekdo bo rekel nesrečno, drugi se bo ob tem zabaval. Poskusila bom biti nevtralna in se izogibala sodbam. Človeška narava je pač taka, da so dogodki sproženi z močno mešanico razuma in čustev. Menda nas to loči od živali.


Pred nekaj leti me, kot ima navado, ko je v Sloveniji na službeni poti, obišče Aleš. Napet in zaskrbljen takoj pove: „Monika je noseča!“

Pojma nisem imela kdo je Monika. Od srednje šole sta skupaj z Nino. Poročila sta se po zaključeni fakulteti in se preselila v lepo predmestno hišo z velikim vrtom. Kmalu so prišli otroci, vsako leto eden, skupaj trije. Tako sem vsaj mislila do takrat.

Pove, da je Monika njegova sodelavka. Všeč mu je bila njena samozavest, odločnost in komunikativnost. Zelo očitno je bil tudi on njej všeč ker se je začela vrteti okoli njega. Kavice in pogovori, ter sanjarjenja. Kmalu sta našla močno skupno točko. Oba je mikala samostojna poslovna kariera, imeti svoje podjetje, kjer bi lahko uresničila lastne ideje. Vedno več časa sta preživela skupaj in vedno bolj sta bila odločena uresničiti svoje poslovne načrte. Hkrati se je začela tudi intimna romanca, ki seveda ni ostala skrita.

Odnos z Nino se je po rojstvu otrok zelo spremenil. Kot bi pozabila drug na drugega. Zdelo se mu je, da tone v avtomatizirano bivanje, kjer je vse posvečeno drugim, sam pa se izgublja in postaja nepomemben, neopazen.

Zanimanje, občudovanje ki ga je pokazala Monika in njena vera v njegove poslovne zmožnosti so ga popolnoma zaslepili. Vzdušje doma je postalo skrajno napeto. Nina je obupano sprejela dejstvo, da se je pojavila druga ženska. Jasno mu je dala vedeti, da je razočarana a si ne želi ostati sama s tremi otroki. Videl je kako se ji ruši svet in tega ni mogel več gledati. Nekajkrat je poskusil prekiniti z Moniko, pa je vsakokrat utihnil pred njo kot šolarček.

Ker ni znal prekiniti z Moniko je prekinil z Nino. Preselil se je k Moniki v mesto. Užival je v življenju kot ga nikoli ni poznal. Zdelo se mu je, da prvič doživlja samsko življenje, skoraj brez obveznosti. Tak vtis je imel prve mesece ob Moniki. Zvečer sta hodila ven, privoščila sta si terme ali podaljšane vikende na drugem koncu Evrope. Celo noč sta imela na obisku prijatelje s katerimi so debatirali teme o katerih je prej le bral. Zdelo se mu je, da doživlja prelepe počitnice, po katerih se bo vrnil k družini.

Po manj kot pol leta je sledil preobrat. Monika je zanosila in jasno izjavila, da noče splaviti. Samozavestna, poslovna ženska, ob kateri sploh ne pomisliš na otroke in družino se je odločila, da bo imela otroka. Za Aleša šok, ker tega ni pričakoval. Še manj si je to želel. Razmišljal je kako naprej in najbolj ga je vleklo nazaj k Nini in otrokom. Pogrešal jih je. Vendar so ga dogodki ponovno prehiteli. Nina je vložila predlog za razvezo. V teh nekaj mesecih se je postavila na noge in ga ni želela sprejeti nazaj.


Nekaj let zatem živita Aleš in Monika v veliki hiši v predmestju. Imata tri otroke in svoje podjetje. Najstarejša hči iz zakona z Nino, danes že najstnica, noče hoditi k očetu na vikende in z njegovo novo družino na počitnice. Odkrito zavrača mačeho. Mlajša dva se veselita vsake ure z očijem.

Življenje je postalo zelo zapleteno, Aleš mu ne sledi več. Monika pa trdno drži vajeti v rokah in krmili barko. Otroke obvladuje z disciplino in jasnimi pravili. Privoščijo si počitnice, izlete. Vse je planirano in organizirano do zadnje podrobnosti. V poslu jima gre zelo dobro. Tudi tu na račun Monike, ki je pravi organizator.

Aleš odkrito priznava, da ni srečen. Počuti se ujeto in prevarano. Upa, da se bo nekoč zbudil in ugotovil, da so le sanje. Še vedno ima rad Nino in jo bo vedno imel. Pogreša jo in pogreša otroke. Skupaj sta odraščala in skupaj sta doživela rojstvo prvega otroka, prve zobke, prve korake...

Družinsko življenje, ki sta ga imela je bilo zelo drugačno kot sedanje. Zaveda se, da je naredil napako. Želel je le malo občutka svobode. Še vedno si ga želi. Pravzaprav še bolj kot prej. Vendar si ne upa nič ukreniti.

Aleš, daljni nečak bivšega moža, je eden od ljudi s katerimi sem obdržala stike tudi po ločitvi in selitvi nazaj v Slovenijo. Verjetno zaradi pristnega odnosa od prvega stika dalje. Saj poznate tisto, ko se vam zdi, da nekoga poznate od nekdaj. Nadomestila sem mu babico ali teto, kateri lahko vse zaupaš. Celo nerazumevanje s starši. Moj bivši mož je tujec in tudi Aleš je tujec. Ne živi v Sloveniji kot tudi ne ostali akterji te zgodbe. V zgodbi sem mu dala slovensko ime, tako tudi ostalim, da še bolj prikrijem identiteto in vam ga približam. Kajti podobna zgodba se lahko zgodi tudi vam ali vašim bližnjim.

12 views0 comments

Recent Posts

See All