• Kralj Drago

S kraških višav k morju (10)

Zamejska potovnica od Milj do Monoštra (10)


Pohajanje od živahne Somatorce skozi Grudnov Šempolaj in gledališko Mavhinje do kopališkega Sesljana, kjer si Tržačani urejajo petične vile


Od Bazovice, ki leži 377 m nad morjem, se Tržaški kras proti severozahodu polagoma znižuje. Cerovlje nad Sisljanom so komaj 144 m visoko. Hkrati pa se Tržaško tudi oži. Če je med mejo in morjem pokrajina pri Opčinah široka sedem kilometrov, je pri Štivanu le še tri.


Iz Samatorce (Samatorza) se peljem po Teranski vinski poti skozi malo Trnovco (Ternova Piccola) v Praprot (Prepotto, 251 m). Tukaj je vinogradniška kmetija Danila Lupinca, ki pričakuje goste ob koncu tedna tja do konca septembra. Tudi sloviti tržaški vinar Edi Kante ima v isti vasi svojo vzorčno klet, jašek v živi skali.

Potem je samo še kilometer do velikega Šempolaja (San Pelagio, 225 m). Ta je dobil ime po farnem zavetniku sv Pelagiju, čigar cerkev iz 14. stoletja stoji sredi vasi. Šempolajci o njene zvoniku trdijo, da je najlepši na Tržaškem. Skozi vas vozi cesta čez mali mejni prehod (Gorjansko, .odprt le podnevi) proti Komnu.

Velika Šempolajska gostilna Gruden, ki bo do septembra dopustniško zaprta (ferragosto) ponudi med drugim vsakršne pršute, ne samo od kralja živali domačega pujsa, temveč tudi od divjega, pa še od srnjadi in jelena.


Dramski festival in jamarstvo

Peljem se skozi Prečnik (Precenico, 220 m), kjer se velja ustaviti in sprehoditi po starem jedru vasi, ki ohranja stare kraške hiše z veličastnimi portoni. V vasi je tudi gostilna Sardoč, kjer sem ob dobri Malvaziji poskusil mlince z dimljeno skuto in pečen pršut s hrenom.

Mavhinje (Malchina, 181 m) so nabrane okoli cerkve sv. Nikolaja iz leta 1768. Vas slovi po izjemno živahni društveni dejavnosti, zlasti po tradicionalnem festivalu zamejskih dramskih skupin. Letos so junija že sedmič v štirinajstih letih gostili 18 skupin iz Italije, Avstrije in Madžarske. Gledalcev iz obeh strani je bilo kar precej.

Če vas zanimajo jame, ki jih je okrog Mavhinja vse polno, je o njih najbolje povprašati mladega Damjana Gerlija, ki vodi športno društvo Grmada. To se ubada predvsem z jamarstvom in prireja tudi oglede domačih jam.


Brezplačni prevoz za mlade

Skozi Vižovlje (Visogliano) se cesta iz Mavhinj spusti v Sesljan (Sistiana, 51 m), kjer me sprejme povsem drug svet. Medtem, ko so vse prejšnje vasi skoraj povsem slovenske, ta ni. Kraj na skalnatem robu na Sesljanskim zalivom je vse bolj priljubljeno pribežališče petičnih Tržačanov, ki imajo tu svoje vile.

Sesljan ima več hotelov in penzionov ter vsakršnih gostišč in marino. Še na začetku minulega stoletja je bil majhna ribiška vas, zdaj pa je vodilno tržaško letovišče s prestižnimi kopališči Castereggio pred kamnolomom in Caravella pod stenami, nad katerimi je velik kamp Pineta.

Vrsto let je poleti v Sesljanu pristajala ladja, ki je plula med Trstom in Tržičem. Letos je ni (2007), ker niso našli ladjarja. Zaman so ga iskali tudi v Sloveniji na na Hrvaškem.

Sesljanska zabavišča so zlasti ob sobotah zbirališče mladih, pride jih tudi do pet tisoč, zato so uvedli brezplačne avtobusne prevoze med Trstom in Sesljanom (19 km). Odhodi iz Trsta so 4 krat med deseto in polnočjo, iz Sesljana pa 4 krat med polnočjo in 4. uro zjutraj. Prednost pri prevozu, če se zanj potegujejo tudi odrasli, imajo mladi.


Prirejeno po D.Kralj, Zamejska potovnica od Milj do Monoštra (10) Delo, 2007

18 views0 comments

Recent Posts

See All