• Teta Olga

Pa začnimo

Malo pred Božičem zvoni telefon. Stacionarni. Ja, priznam, sem ena redkih, ki nima mobilnega telefona. Ker so pozimi dnevi kratki in ker živim na podeželju, kjer ni javne razsvetljave in torej ni svetlobne onesnaženosti, sem v hiši in ga ne morem preslišati. V slušalki zažvrgoli glas moje nečakinje. Njenega klica sem vedno vesela, ker je polna idej in takoj preide na bistvo. Ne dolgovezi in razglablja kot je navada večine mojih prijateljev, za katere si moram vzeti čas s skodelico vročega čaja in se skodelica že zasuši, ko se poslovimo.

Mara ni taka. Pogovor z njo je vedno kot meteor. Konča se, še preden dojameš in te pusti s polno glavo misli, katere urejaš še cel dan. Tudi tokrat me je pretresla in postavila pred dejstvo, katerega nisem mogla zaobiti.


Po uvodnih besedah je pogovor potekal nekako takole:

„Olga, a veš kaj imam zate? Nekaj, kar še nisi imela priložnosti narediti! Sedaj se ti lahko uresniči želja!“

Seveda imam svojo listo „želim si“, s katere seveda vsega ne bom mogla narediti ali doživeti. Voziti helikopter recimo. Druge pa si najverjetneje ne bom upala (recimo z jadrnico okoli sveta) in bodo počakale za naslednje življenje. Kot blisk so mi švigale misli po seznamu gor in dol kaj bi to lahko bilo. Če bi bilo življenje film, bi seveda imela čas, da kaj komentiram, ampak v realnem življenju, te Mara ne pusti do besede, ko ima kaj za povedat. Pa, da o njej ne ustvarim napačnega vtisa, naj si dovolim povedati, da je sicer zelo dobra poslušalka.

Torej, po kratkem dramskem molku je nadaljevala:

„Kolumna!“

„Oh, to je pa presenečenje. O čem pa naj bi pisala?“

„O sebi, pogledu na svet, dajala bi komentarje in odgovarjala bralcem.“

„Dober izziv, ampak, ne vem, če imam sploh kaj za povedat? Zanima me, vsekakor, ampak...“ nisem niti zaključila stavka, ko mi skoči v besedo:

„Oh, Olga, ne kompliciraj, ti imaš vedno kaj za povedat. Pa ne samo to, prav zanimivo te je poslušat. Verjamem, da boš tudi napisati z lahkoto zmogla.“ zna polaskati in se odločiti namesto tebe, moja ljuba nečakinja.

„Za kateri časopis pa?“ sem namreč še iz časov, ki njih predstavlja vonj tiska in otip papirja dnevnega časopisa.

„Pa, Olga, zdaj je vse na intranetu. Na spletni strani. Prijatelji imajo spletno stran, neke vrste imenik, register, kjer najdeš ponudnike s področja zdrave prehrane, rekreacije, relaksacije in tako naprej, saj veš, tudi masaže, savne. V bistvu so šele začeli in menijo, da bi, ker gre za register, lahko vse skupaj naredili malo bolj živo. Saj gre konec koncev za dobro počutje. In so me vprašali, če poznam koga, ki bi v tem smislu lahko pisal blog. Večkrat te omenim, pa so že kar malo namignili nate. Saj veš, vedno si brez dlake na jeziku. In če povem po pravici, ne poznam človeka, ki bi bolj kot ti predstavljal tako domač, topel, udoben in zadovoljen način življenja.“

Kaj naj človek odgovori na to?

Iz „dolce vita“ kot so mi ga pripisovali v mladosti do skoraj „hygge“ na stara leta.

Pristala sem, bom že kako žrtvovala delček udobja za nekaj ur sedenja za računalnikom. Konec koncev je popravljanje stavkov na njem dosti lažje kot pisanje na pisalni stroj moje mladosti.

Domenili smo se, da poskusimo s sodelovanjem in bomo videli kako bo.


Torej, dragi moji, pisala bom kolumno, blog. Pisala bom o življenju, ki je včasih kruto, spet drugič prelepo, večinoma pa nekje vmes. In tisto nekje vmes je obdobje na katerega lahko vplivate in ga naredite bolj ljubkega, zanimivega, avanturističnega ali prijaznega in si ustvarite spomine ter občutek, da ste nekaj doživeli.

Povedala vam bom, da sosedova trava ni bolj zelena, da je to samo prevara svetlobe, da devetdeset letnik ni imel nujno dolgega življenja in tridesetletna samska ambiciozna pravnica ne živi brez ljubezni.

Življenje in ljudje okoli vas pišejo najlepše romane iz katerih se lahko nekaj naučimo.Če boste brali moje tekste, si pred tem vzemite skodelico čaja ali kozarček najboljšega vina in se prepustite.

Če imate vprašanja, če ste v stiski ali želite, da govorim o neki določeni temi mi lahko pišete na naslov teta.olga@wellness-slovenia.net.9 views0 comments

Recent Posts

See All