• Wellness Slovenia

Kaj je Joga?

»Joga je znanost – znanost o telesu, umu, zavesti in duši. Joga je učenje o modrosti in znanju, ki so ga posredovali veliki Jogiji in Rišiji iz davnih časov. Čeprav izvira iz Indije, gre za univerzalno, obče koristno znanje.«


Povzeto po predavanju Paramhans Swami Maheshwarananande na Dunaju 1990 in v Bekescabu 1991»Svet usmerjajo tri vrste zakonov:

· človeški zakoni

· zakoni narave

· kozmični zakoni

Vsem živim bitjem vladajo zakoni narave in kozmosa. Človeku pa poleg tega vladajo še zakoni, ki si jih je postavil sam. Ti zakoni, ki jim jaz pravim »politični« in kamor spadajo tudi religiozni nauki, so moralne in družbene vrednote, ki usmerjajo življenje v družbi. V sanskrtu se politiki reče Niti. Niti ima nalogo preprečevati krivico med ljudmi in omogočati medsebojno razumevanje in spoštovanje.

Osnovno načelo zakonov narave je večno kroženje. To po eni strani prinaša spremembe in s tem trpljenje, ker skušamo razmere in stvari obdržati take, kakor so, po drugi strani pa razvoj.

Zakoni naravnega kroženja jasno kažejo na osnovne zakonitosti sprememb. V času enega leta se zamenjajo cvetje, sadeži, žetev in čas počitka. v času življenja pa se zvrstijo rojstvo, mladost, starost in smrt. Smisel naravnega zakona je torej razvoj.

Sprašujemo se: Kje je smisel, da vsako pomlad vzbrstijo popki, vsako jesen pa listi odpadejo? Kje je tu razvoj? Odgovora ni moč najti v enem listu ali cvetu, temveč v naravi drevesa. Drevo zraste nekaj centimetrov, postane močnejše in večje. Brez sprememb ne bi bilo rasti.

Naše prihajanje in odhajanje, rojevanje in umiranje ni nič drugega kot razvijanje. Spreminjamo se celo vsak trenutek. Spremembe niso vedno prijetne, toda čas hiti in ne moremo ga ustaviti. Staramo se, čeprav bi nekateri radi ostali mladi.

V nasprotju s človeškimi zakoni in zakoni narave, ki so omejeni na čas in prostor, vladajo kozmični zakoni neomejeno. Delujejo na vseh stopnjah univerzuma in veljajo za vsa živa bitja.«

»Ko zjutraj vzide sonce, se z njim prebudi tudi narava in vsa živa bitja. Le ljudje potrebujejo uro, zato so tudi pogosteje bolni kot živali, ki živijo v harmoniji z naravo.

Ko se dan bliža koncu, se pojavijo enake barve kot zjutraj in vsa narava gre k počitku. Ptice gredo v svoja gnezda, le ljudje ne gredo v postelje.«

»Ljudje, ki se samo prehranjujejo, pijejo in se razmnožujejo, s epo načinu življenja ne razlikujejo od živali. Da si zasluži ime človeško bitje, mora človek vedeti, da obstaja Bog in imeti dve lastnosti:

DAJANJE – dajati ljubezen, razumevanje, pomoč, dobre misli, harmonijo, denar, hrano, zatočišče, toplino, odpuščanje – dajati, dajati…

RAZUMEVANJE – razumeti čustva drugih, njihovo bolečino, potrebe, njihov položaj in stanje.

Če na primer nekdo ubije zajca, da bi ga pojedel, ne pomisli, da ima mogoče zajec mladiče in kaj se bo potem zgodilo z njimi. Zajčji mladiči bodo trpeli prav tako, kot bi trpeli vaši otroci, če bi bili ubiti vi. In, ali ne bi trpeli vi, če bi nekdo ubil vaše otroke?


Zato se najvišje načelo na svetu glasi:

AHIMSA PARAMO DHARMA

Najvišja religija je Nenasilje


Ljudje naj bi bili zaščitniški in ne uničevalci. Tako kot življenja ne morejo dati, ga tudi nimajo pravice vzeti. Zato Joga zavrača pobijanje živali in hranjenje z mesom.

Mnogi sprašujejo – Kaj pa rastline, tudi one živijo?

Rastline so na stopnji razvoja, ko še nimajo lastnosti individualne zavesti duše. Pri naši primerjavi z oceanom, so kot oblak v katerem so zbrane kapljice, ki pa se že niso združile in se tako organizirale. Rastlino se lahko odreže ali odtrga, da v vodo ali zemljom da se zakorenini in spet zraste. Če pa enako storimo z nogo prašiča, vemo, da se ne zgodi isto.«

»Znan pregovor pravi – Zdravje ni vse, toda brez zdravja ni nič.

Torej naj bo naš prvi cilj zdravo telo.


Jogijskih asan ne moremo primerjati z gimnastiko ali body-buildingom, ker so asane telesne vaje, ki aktivirajo čakre – občutljive energetske centre v telesu. Vplivajo tako na telo, um, kot na psiho. Dihanje, krvni obtok, delovanje žlez, prebavni in živčni sistem se stimulirajo, poživijo in harmonizirajo. Problemi se pojavijo takrat, ko zgubimo psihično in fizično ravnovesje na katero v glavnem vplivajo naša prehrana, okolje in uporaba volje.


HRANA

Smo kar jemo. Če jemo satvično, to pomeni čisto in svežo vegetarijansko hrano, potem bomo razvili tudi satvične, čiste lastnosti v nas. Če pa imamo raje rajastično (agresivno) in tamastično (leno, zaspano) hrano, kot so meso, jajca, konzervirana hrana, potem s ev nas razvijejo agresivne lastnosti ali pa postanemo leni in zaspani.


OKOLJE IN DRUŽBA

Družba zelo vpliva na naš značaj in navade. Dobri prijatelji nas vodijo k dobremu, slaba družba pa po drugi strani niža našo zavest (npr. hazarderji ali alkoholiki). Navada je druga narava človeka. Laže se je osvoboditi sovražnika kot slabe navade.


VAJA

Kdor vadi, bo spoznal vse, za čemer teži, kdor ne vadi, ne bo dosegel nič. Vaja dela mojstra. En gram prakse velja več kot tone teorije. Na naslikanem konju se ne da jahati.

Teoretično znanje je kot slika konja, vadba, praksa pa je resničen konj, ki ga lahko tudi jahamo. Če ima nekdo le intelektualno znanje in nič prakse, ne bo dosegel svojega cilja.


Če se držimo vseh treh načel: pravilna prehrana, dobra družba in redna vadba, se bodo vse ovire in težave v telesu in umu razpršile.

Dandanes naše vedenje, ki je posledica civilizacije in tehnologije ogroža okolje in prinaša veliko bolezni in stres. Znanstvene študije v ZDA o učinkih stresa to samo potrjujejo. Stres je povzročitelj mnogih bolezni: depresije, žolčnih in ledvičnih kamnov, visokega pritiska, želodčnih težav, sladkorne bolezni, nervoze, migrene, celo raka. Stres se lahko pojavi na kateremkoli življenjskem področju. Zaradi težav v službi, družinskih problemov ali neskladnosti in prepirov s partnerjem.

Nobeno zdravilo proti stresu do sedaj na žalost ni pomagalo. Ali so neučinkovita ali pa povzročajo odvisnost.

Poskusi in izkušnje pa so pokazale, da so zelo koristne tri vaje:

· asane (telesne) in pranajame (dihalne vaje)

· meditacija

· molitev

Če ste nervozni in pod stresom, se za nekaj časa usedite in molite ali ponavljajte svojo mantro in meditirajte.


Najboljša preventiva za dobro zdravje je naslednja dnevna razporeditev vaj:

· asane (telesne vaje) 30 -45 minut

· pranajama (dihalne vaje) 10-15 minut

· sprostitev 15-20 minut

· meditacija najmanj 30 minut


Če se boste držali teh pravil, potem bo vaše življenje srečno in zdravo. Celo vaše telo se bo obnovilo. Vsak dan boste bolj uravnovešeni in sveži, življenje boste bolj uživali.«


Paramhans Swami Maheshwarananda

11 views0 comments

Recent Posts

See All